ČAROVANIE S FARBAMI

Deti milujú prekvapenia, preto im pripravte prekvapenie na papieri. Veríme, že doma máte vodové farby a nejaký štetec. K tomu ešte pohľadajte bielu sviečku, postačí aj čajová bez obalu. Ešte potrebujete výkres. Ak vám chýba, pohľadajte kartónovú škatuľu, ktorú postrihajte na jednotlivé diely. Na papier sviečkou nakreslite rôzne obrazce, písmená alebo aj jednoduché obrázky – srdiečka, motýle, kvietky... , tak aby dieťa nevidelo, čo kreslíte. Potom vyzvite dieťa, aby celú plochu papiera vymaľovalo vodovými farbami.

Na čo dávať pozor pri maľovaní:
1.Povzbudzujte dieťa, aby farby striedalo, tzn. nech ukladá vedľa seba čo najširšiu paletu farieb.
2.Ukážte mu, ako zakaždým štetec umyť v poháriku vody. Farby na papieri ostanú čisté.
3.Veďte dieťa, aby maľovalo so štetinkami štetca. Deti majú tendenciu prikladať na papier drevenú rúčku štetca. Tak vlastne nemaľujú ale škrabú drievkom na papier. Získanie zručnosti maľovať štetinkami im v budúcnosti pomôže korigovať tlak pera na zošit.
4.Motivujte dieťa, aby zamaľovalo celú plochu papiera.
Počas maľovania sa budú objavovať vaše obrázky, ktoré ste nakreslili voskom, pretože vosk odpudzuje vodu.
Ak sa vám bude chcieť, role si vymeňte. Nechajte dieťatko, nech nakreslí sviečkou obrázok. Vôbec nevadí, ak to bude z dospeláckeho pohľadu čmáranica. V každom prípade počas maľovania prejavujte údiv a radosť z ukazujúcich sa čiar.

Komentáre