KAKAOVÉ SUŠIENKY

Aj pri pečení môžete s deťmi precvičovať rôzne zručnosti a schopnosti:

Precvičujte sluchovú pamäť: Vymenujte niekoľkokrát igrediencie za sebou (napr. múka, ukor, vajce, kakao, maslo) a požiadajte dieťa zopakovať, aké suroviny sú potrebné pre pečenie.

Rozvíjajte čitateľskú gramotnosť: Vyber suroviny z chladničky a zo špajze podľa obalu. Dieťa by malo dokázať identifikovať surovinu podľa jej znázornenia na obale.
Rozvíjajte fonologické uvedomovanie: Názvy všetkých surovín vytlieskaj a povedz, z koľkých slabík sa skladajú. Aká hláska je na ich začiatku? (Opýtajte sa, čo počuješ na začiatku slová?)
Rozvíjajte matematické schopnosti: Dieťa spolu s vami môže suroviny vážiť, počítať počet lyžíc či hrnčekov. Identifikujte, ktorých surovín je viac a ktorých menej.
Precvičujte jemnú motoriku: Nechajte dieťa vykonávať čo najviac činností a určite dovoľte dieťaťu pracovať s cestom.
Stimulujte serialitu: Po pečení opíš jeho postup. (Nech dieťa prerozpráva postup pečenia. Ten by mal byť časovo správny.)
Precvičujte grafomotorické zručnosti: Nakresli na papier veľa sušienok v tvare kruhu. Sušienky môžu byť rôznej veľkosti a môžu sa aj prekrývať.


Vyskúšajte s deťmi upiecť kakaové sušienky podľa nasledujúceho receptu. Nechajte dieťa čo najviac činností vykonávať samo. 
Potrebujete: 300 g hladkej múky, 250 g masla, 120 g práškového cukru, 120 g strúhaný kokos, 2 PL kakao, 3 PL mlieka.
Všetko spolu zmiešate v miske. Z cesta tvarujte malé guľky asi 1,5 cm a uložíte na papier na pečenie s malými medzerami. Potom ich vidličkou trošku utlačie. A šup do rúry asi na 180 stupňov na dobu asi 10 -15 min.

Komentáre