KRÁJANIE OVOCIA


Ak chceme byť zdraví, mali by sme pre svoje zdravie denne niečo urobiť. Okrem pobytu na čerstvom vzduchu je dôležitá aj strava, hlavne konzumácia vitamínov v prírodnej forme. Pripravte spoločne s deťmi ovocný šalát. 
Určite máte doma zásoby ovocia. Nemusí byť ho veľa druhov, postačia napr. jabĺčka, banán, hruška (alebo to, čo vám ponúka vaša špajza). Potom pripravte dostatočne veľkú dosku na krájanie, detský príborový nôž, misu, lyžicu. Pred tým, ako sa pustíte do krájania, porozkladajte na stôl všetko ovocie. Nechajte dieťa, nech ho pomenuje a opíše, napr. takto: „Toto je jablko a je červenej farby.“ Opýtajte sa ho, či vie, ako sa volá strom na ktorom ovocie rastie, kedy dozrieva, kedy ho zbierame. Nechajte deti, nech ovocie medzi sebou porovnajú: toto je väčšie ako toto, toto je menšie ako toto. Nakoniec spolu všetko ovocie spočítajte.
TYP: Pri krájaní jablka vysvetlite a názorne ukážte delenie na polovice, na štvrtinky a na osminky.

Po takomto úvode, ktorá u dieťaťa rozvíjala vedomosti, spolu pokrájajte ovocie na malé kúsky. Spôsob necháme na vás. Dôverujte svojmu dieťaťu a nechajte ho pokrájať aspoň banán. Nakrájané kúsky vložte do misky. Ovocný šalát môžete ochutiť medom, jogurtom alebo tvarohom. Alebo ho zjesť len taký – čisto ovocný.
Toto je výborný spôsob, ako priblížiť dieťaťu novú chuť novej potraviny. Aktívne zapojenie do kuchárskej činnosti podnieti jeho zvedavosť.

Ešte si zatancujte na pesničku Ovocie a zelenina.

Komentáre