POMERAJ SI SVOJE HRAČKY

Merať dĺžku sa dá nielen metrom, ale aj neštandardnými jednotkami. Použite na to kocky alebo stavebnice typu Lego. Nechajte dieťa, nech vyberie ľubovoľnú hračku, napr. macka. Potom mu ho pomôžte podržať, alebo nech si ho oprie o nábytok. Vedľa macíka dieťa stavia vežu z pripravených kociek do takej výšky, ako vysoký je macko. Mladším deťom pomôžte kocky porátať, tí starší sa o to pokúsia aj sami. Pomerajte tak rôzne hračky, ktoré sa líšia výškou a dĺžkou. 



Určite bude pre dieťa zaujímavé, ak mu ako druhú alternatívu ponúknete meranie metrom. Postačí aj krajčírsky.  Staršie deti motivujte k tomu, aby pomerali čokoľvek v domácnosti. Na papier si môžu svoje merania zaznačovať. Nakreslia predmet, ktorého výšku alebo dĺžku merajú a vedľa zapíšu číslicu, ktorú vidia na metri. Nezabudnite dieťaťu jednoducho vysvetliť, že predmety majú obvykle výšku, šírku a hrúbku.

Túto matematickú hru sa môžu hrať aj najmenší, no pre budúcich školákov je prospešná z hľadiska ich pripravenosti na geometriu a rozvíjania orientácie v priestore.

Komentáre