PRECVIČOVANIE PRŠTEKOV AKO PRÍPRAVA NA PÍSANIE


Jemná motorika okrem iných funkcií vplýva na zvládnutie náročných grafomotorických činností a tým aj písania. Je dobré, ak s deťmi aj doma vykonávate aktivity, ktoré jemnú motoriku posilňujú. Čo môžete urobiť doma, aby ste mali istotu, že pršteky dieťaťa sú na písanie pripravené?
V prvom rade sa nebojte zapájať svoje deti do bežných činností v kuchyni. Okrem toho, že sa naučia množstvo užitočných vecí, „kuchtenie“ je pre motoriku veľmi stimulujúce. Takisto množstvo podnetov poskytujú činnosti spojené s upratovaním a údržbou domácnosti. Tu sú konkrétne návrhy:
čistenie zeleniny, krájanie banánu na kolieska, šúpanie uvareného vajíčka, osievanie múky, miesenie cesta, mletie ručným mlynčekom,vykrajovanie koláčikov z cesta pomocou formičiek,miesenie cesta, vaľkanie cesta valčekom, triedenie strukovín (napr. fazule od šošovice a pod.), naberanie surovín pomocou lyžice či naberačky, presýpanie surovín z jednej nádoby do druhej, naberanie jedla pomocou kuchynskej pinzety , zametanie omrviniek zo stola, skrutkovanie skrutiek, otváranie rôznych typov vrchnáčkov na fľašiach, štipcovanie bielizne na šnúru, pukanie bublinkovej fólie, ovlažovanie listov rastlín pomocou rozprašovača, žmýkanie špongie, vhadzovanie mincí do pokladničky, zapínanie gombíkov na oblečení, zatváranie zipsovacích sáčkov (zip-lock).
Aktivitka, ktorú vám ponúkame, je na prvý pohľad veľmi jednoduchá, no pre precvičovanie zručností potrebných pre písanie veľmi prospešná. Na veľký, alebo viacero papierov nakreslite farbičkou / fixou líniu rôznych tvarov, napr. slimáka na celý formát, rovné čiary, vlnovky, cik-cak čiary apod. Do mištičiek vysypte zvyšky menších cestovín, strukovín, prípadne gombíkov. Úlohou dieťaťa je ukladať tieto drobné predmety, na predkreslenú líniu. Dieťa môže vyberať a ukladať tieto predmety podľa vlastného výberu, tak ako sa mu páči. No môžete ho aj usmerniť zadaním typu „ulož na rovnú líniu len fazuľu“. Výborný spôsob ako stimulovať serialitu je zadať úlohu s pravidelným striedaním typu „ulož 2 fazuľky a 3 gombíky červenej farby na vlnovku a striedaj ich v tomto poradí.“


Komentáre