ZBIERANIE PAPIEROVÝCH GULÍ

Zahrajte sa doma hru, pri ktorej spotrebujete trocha starého papiera. Deti sa rozhýbu a zároveň sa zabavia.
Budete potrebovať papierové gule a kôš alebo inú nerozbitnú nádobu k ich ukladaniu.

Pripravte väčšie množstvo papierových gulí a to tak, že novinový papier alebo iný starý papier pokrčíte do tvaru gule. Do tejto činnosti zapojte aj dieťa. Len skontrolujte, či je guľa riadne stlačená, dieťa ešte nemusí mať dostatočnú silu v prstoch. 

Papierové gule porozhadzujte pred dieťaťom v priestore – na zem, na nábytok... vyzvite dieťa, aby čo najrýchlejšie gule po jednej zbieralo a vložilo do pripraveného koša alebo nádoby.

Zábavnejší variant: Najprv gule spočítajte a ich počet si zapamätajte. Vyzvite dieťa, nech zatvorí oči. Potom ich porozkladajte po miestnosti tak, aby boli viditeľné. Niektoré môžete aj poskrývať pod posteľ, do misy na stole a pod. Nechajte dieťa gule hľadať a vkladať po jednej do pripraveného koša. Ak dieťa zahlási, že už všetky pozbieralo, spočítajte ich. Ak ešte gule chýbajú, v hľadaní sa pokračuje.

V oboch prípadoch dieťa povzbudzujte. Pridať sa môže aj iný člen rodiny, napr. ocko, ktorý bude gule tiež zbierať.

Určte dieťaťu pred začatím hry jasné pravidlá:
1. Jednoznačne vymedzte priestor, v ktorom bude dieťa gule zbierať/hľadať, napr. izba.
2. Vysvetlite dieťaťu, čo z hľadiska jeho bezpečnosti je zakázané, napr. neotvárať skrinky, nevyliezať na vyvýšené plochy apod.
3. Gule zbierame po jednej, tzn. dieťa vezme jednu guľu a rýchlo odnesie do koša. Až potom môže ísť po ďalšiu guľu.
4. Zbierať gule musí čo najrýchlejšie.
5. Ďalšie pravidlá si určite podľa vašich podmienok.
Pravidlá dodržujte. Pri prvom porušení pravidiel dieťa upozornite a pravidlá zopakujte. Pri druhom porušení hru ukončite. Nebojte sa, nie je to reštriktívne. Dieťa sa s vami bude chcieť hrať naďalej. Po krátkom čase sa opýtajte, či pokračujete spolu v rozohranej hre podľa dohodnutých pravidiel. Toto odporúčanie vnímajte ako spôsob mať hru detí pod kontrolou vzhľadom k ich bezpečnosti ale aj vzhľadom k cieľu hry. Veďte hru jednoznačne, zrozumiteľne ale láskavo.

Pri hľadaní a zbieraní papierových gúľ si dieťa precvičuje manipulačné zručnosti, jemnú motoriku, orientáciu v priestore, zrakovú pozornosť, pohybovú obratnosť.

Komentáre