HRY NA ZRAKOVÚ PAMÄŤ

Zraková pamäť je schopnosť vnímať, prijímať, uchovávať a znovuvybavovať si videné predmety či symboly. Dôležitá je pri učení sa jednotlivých písmen a grafém, pri pamätaní si ich grafickej podoby. Dieťa si tiež musí pamätať obrázok, zvýraznenie textu apod. Je to jedna zo schopností, ktorá podmieňuje školskú úspešnosť. Zraková pamäť sa dá trénovať a začať s tým treba od detí predškolského veku. Trénovať sa dá všade a to pomocou jednoduchách hier. Ich príklady vám teraz ponúkame. 
1. Potrebujete 5 až 8 rôznych predmetov a hračiek  (podľa veku dieťaťa), napr. farbička, malý medvedík, kocka, pohár... Predmety položte pred dieťa vedľa seba. Dajte mu cca 1 minútu na to, aby si ich poobzeralo a zapamätalo. Potom predmety zakryte šatkou a dieťa má povedať všetky predmety bez určenia poradia, ktoré si zapamätalo. Tažšia varianta je, pokiaľ má dieťa vymenovať predmety tak, ako boli uložené.
2. Opäť budete potrebovať 5 až 8 rôznych predmetov. Použite tie, z prvej hry. Položte ich vedľa seba, dieťa si ich minútu obzerá. Potom ho požiadajte, nech sa otočí. Vy na rade predmetov niečo zmeňte: a.) môžete zmeniť poradie, tzn. jeden predmet vymeníte za druhý, b.) môžete niečo zmeniť na jednom predmete, napr. mackovi priviažete mašľu, c.) môžete jeden predmet odobrať alebo iný pridať, d.) môžete jeden predmet vymeniť za úplne iný, ktorý sa tam na začiatku hry nenachádzal, e.) pýtajte sa dieťaťa, či tam boli konkrétne predmety. Napr. "bol tam medvedík?" Pýtať sa môžete aj na predmety, ktoré v rade uložené neboli.
3. Prejdite sa po miestnosti alebo v ľubovoľnom priestore. Celý čas vás sleduje dieťa. Jeho úlohou bude celú trasu napodobniť.
4. Vyberte 5 až 8 dvojíc obrázkov z pexesa. Obrázkyz prvej sady rozložte postupne vedľa seba. Dieťa vás po celý čas sleduje. Potom obrázky postupne otáčajte smerom nadol. Úlohou dieťaťa bude uložiť obrázky z druhej sady vedľa seba tak, ako sú uložené obrázky z prvej sady.
5. Zrakovú pamäť môžeme trénovať aj pomocou pracovných listov. Tieto činnosti však odporúčame až deťom, ktoré sa pripravujú na vstup do základnej školy. 
Zdroj: https://uzitocna.pravda.sk/skola/clanok/380348-ked-sa-blizi-skola-zvladne-to-vase-dieta/ 

Komentáre