KREATIVITOU K UVOĽNENIU NAPÄTIA U DETÍ


Aj deti potrebujú "vyventilovať", no nevedia ako. Preto môže dochádzať k situáciám, ktoré následne dospelí vnímajú ako agresivitu, útočnosť, nevychovanosť či dokonca ako problémové správanie.  Predchádzajme týmto situáciám vytvorením priestoru, v ktorom sa bude môcť  dieťa voľne a spontánne prejaviť a uvoľniť tak napätie či frustráciu, ktorej nerozumie. Riešenie môže byť aj v kreatívnych činnostiach. 
Trhanie novín - položte pred dieťa staré noviny a časopisy a nechajte ho tento papier trhať na ľubovoľné malé časti. Neskôr tieto kúsky použite pri tvorbe koláži alebo inej výtvarnej činnosti.

Ohýbanie drôtu - ohýbaním drôtu môžu vzniknúť rôzne krásne umelecké dielka. Obyčajný drôt môžu nahradiť aj chlaté drôtiky, ktoré kúpite v kreatívnych obchodoch a v papierníctvach.

Maľovanie prstovými farbami - vtedy môže dieťa prstami alebo celou dlaňou prechádzať po celej ploche papiera. Tento dotyk pôsobí upokojujúco a pre mnohé deti príjemne. Pri spontánnej výtvarnej činnosti s prstovými farbami často vzniknú abstraktné maľky, ktoré neskôr môže dieťa doplniť inou technikou (napríklad aj nalepovaním natrhaných kúskov novinového papiera).

Bubnovanie - ak máte doma malý bubon alebo iný rytmický nástroj, dovoľte z času na čas dieťaťu zahrať si na nich podľa vlastných predstáv. Rytmický nástroj nahradia varešky, starý hrniec či paličky.

Modelovanie - je veľmi stimulujúca a pritom až terapeutická činnosť. Tlak, búchanie, hnetenie modelovacej hmoty uvoľňuje frustráciu a napätie. Namiesto modelíny môžete použiť vonku obyčajný piesok v pieskovisku a doma kinetický piesok. 



Komentáre