NÁJDI HMATOM

Priestorové geometrické útvary nie sú dieťaťu neznáme, od narodenia sa s nimi stretáva v podobe hračiek, rôznych predmetov a objektov. Spoznáva ich hmatom pri hre s kockami a využíva pri tom zrakovú kontrolu. Bude však schopné spoznať útvar aj bez zraku? Vyskúšajme.
Pripravte útvary z kociek, ktoré máte doma, tak, aby boli v páre, napr. po dve kocky, po dve kužele a pod. Jedna polovica kociek bude slúžiť na identifikáciu útvaru, druhú polovicu bude dieťa určovať hmatom. Ešte pripravte ľubovoľné vrecúško, cez ktoré nebude vidno.
Hmatovú hru môžeme hrať viacerými spôsobmi:
  • rozložte polovicu útvarov - kociek na stôl, ostatné schovajte. Do vrecúška vložte stále len jeden útvar. Dieťa vloží ruku do vrecúška, snaží sa identifikovať útvar hmatom. Potom ruku vyberie a ukáže medzi útvarmi na stole, ktorý identifikovalo. Útvar vyberie z vrecúška a skontroluje správnosť.
  • do vrecúška vložte dva útvary, pred dieťa položte jeden, ktorý sa bude vo vrecúšku nachádzať. Úlohou bude hmatom vyhľadať tvar, ktorý dieťa vidí pred sebou. Ak zvládne vybrať z dvojice útvarov, postupne vkladáme do vrecúška viac.
Popri hre menujte názvy geometrických útvarov, napr. kocka, guľa, kváder, ihlan, valec. Pomôžete tak dieťaťu vytvoriť predstavu o geometrii. Po hre z kociek stavajte stavby, alebo sa pokúste útvary vymodelovať.


Komentáre