KEĎ POČUJEŠ SVOJE MENO...

Sluchové vnímanie je dôležitým zmyslom, ktoré nám pomáha pri komunikácii, orientácii v priestore i nadobúdaní nových informácií z okolia. Je dôležitým prostriedkom k vnímaniu hovoreného slova a základom pre rozvíjanie schopnosti používať reč. Okrem toho je súčasťou procesu čítania a písania. Preto ho treba trénovať a nespoliehať sa automaticky na jeho kvality. Jednou z podoblastí sluchového vnímania je akustická diferenciácia figúry a pozadia, tzn. sluchová pozornosť, schopnosť dieťaťa zamerať sa na dôležité počuté informácie.
Požiadajte dieťa, nech sa postaví od vás vo vzdialenosti niekoľko metrov. Vysvetlite mu, že budete plynulo za sebou hovoriť rôzne slová. Pokiaľ dieťa v slede slov započuje svoje meno, urobí krok dopredu. Ak meno nepostrehne, na vaše vyzvanie urobí krok do dozadu. Dieťa vyhráva, keď sa dostane k vám a zaslúži si odmenu. 
Hra je veľmi zaujímavá, pokiaľ sa ju hrá viacero hráčov. Vtedy vyvolávač používa mená všetkých hráčov, alebo sa môžu dohodnúť na jednom slove, na ktoré budú reagovať krokom vpred. 
Slová by ste mali hovoriť pomaly no plynule za sebou, hovorte ich monotónnym hlasom, mená alebo vybrané slovo nezdôrazňujte. 

Komentáre