HRA NA OPIS PREDMETOV

Rozvíjať slovnú zásobu a vyjadrovacie schopnosti, analytické schopnosti, zrakové rozlišovanie, koncentráciu, kreativitu a mnoho iných prospešných predpokladov môžete pomocou jednoduchej hry s pexesovými alebo inými obrázkami a hracou kockou.

Vyberte niekoľko kartičiek bez dvojice z pexesa ale iných kariet. Na obrázkoch by mal byť znázornený len jeden predmet, ktorý je jednoznačný, napríklad obrázok dopravného prostriedku, ľudská postava, zvieracia postava, konkrétny druh kvetu, ktorý dieťa pozná apod. Je to preto, aby dieťa vedelo sústrediť svoju pozornosť na jeden popisovaný objekt a hľadanie charakteristík jedného objektu.

Hráč si vyberá z kôpky kariet jednu a hádže kockou. Počet bodiek na kocke určí, koľko vlastností alebo znakov má hráč popísať na videnom obrázku. Menšie deti môžu popisovať len videné charakteristiky (farbu, veľkosť, tvar apod.), staršie deti sa pokúšajú opísať aj charakteristiku predpokladanú (napríklad, ak je na obrázku pes, môže povedať, že je to dobrý pes).

Príklad:

jablko: červené, sladké, kyslé, šťavnaté, zhnilé, spadnuté...

auto: osobné, rýchle, modré, ponáhľajúce sa, malé, umyté, špinavé...

žaba: mokrá, studená, zelená, okatá, uškriekaná, milá, nechutná...

dievča: usmiate, s okuliarmi, čítajúce, múdre, veselé, kučeravé...


Spracované podľa Lucie Brault Simar: Hry pro rozvoj řeči pro děti od 2 let, Praha: Portál, 2019. ISBN 978-80-262-1522-6.

Komentáre