INTERMODALITA ALEBO SPIEVAJME PESNIČKU INÁČ

Intermodalita (intermodálne kódovanie) je termín, ktorý znie ozaj tajomne. Ide o schopnosť spájať obsahy z jednej zmyslovej oblasti s obsahmi inej zmyslovej oblasti. Táto schopnosť je jednou z komplexu bazálnych funkcií potrebných aj pre školskú úspešnosť detí v škole. Napríklad hlásku, ktorú dieťa počuje musí previesť do písanej podoby, prepája tak sluchový vnem so zrakovou predstavivosťou a pamäťou, tiež so zručnosťou hlásku zapísať do grafémy - písmena, pritom vnímať priestor a čas... Pri jednom zdanlivo jednoduchom úkone  je tak v komplexnej spolupráci potrebných množstvo schopností.

Intermodalitu môžeme s deťmi veľmi jednoducho trénovať pri spievaní známych pesničiek. Skúsme si tréningovo zaspievať pieseň NA ZELENEJ LÚČKE SEDÍ ZAJAC.

Najprv si overte, že dieťa naozaj pozná text piesne a zaspievajte si ju spolu s hudbou alebo bez nej. Po druhýkrát si pieseň zaspievajte tak, že slovo ZAJAC nevyslovíte, ale ho nahradíte pohybom - napr. znázornite rukami na hlave veľké uši. Pri treťom spievaní okrem slova ZAJAC nespievajte slovo PREPLETAŤ, môžete ho nahradiť pohybom rúk, s ktorými točíte pred sebou ako mlyn. Podobne môžete postupne nahradiť aj iné slová:

LÚKA - ukážete vo vzduchu rovinu

ZELENÁ - dotknite sa niečoho zeleného v blízkosti

SEDIEŤ - imitujte sed

NÔŽKY - zadupte 

Nakoniec pesničku spievajte len s vyslovovaním predložiek. 

Vyskúšajte si intermodálne spievanie podľa pesničky:




Komentáre