ZASNEŽENÁ HRA V ŠKATULI

Občas sa stane, že dieťa hračky, ktoré má doma, prestanú baviť a vyžaduje si nové. Ale aj obkukané hračky môžu dostať nový zmysel, len im k tomu trošku treba pomôcť. Ak sa v detskej izbe vyskytujú rôzne malé postavičky, malé domčeky a autíčka, môžete s nimi pre dieťa jednoduchým spôsobom vyvoriť čarovnú zimnú škatuľu.  


Pripravte škatuľu väčšej veľkosti, môže byť z papiera alebo umelohmotná. Do škatule vložte hrové komponenty - domčeky, autíčka, postavičky ľudí, zvierat (podľa toho, čo máte doma, nech toho však nie je veľa) a priložte k nim sneh. Ten vyrobíte pomocou bielych bavlnených guľôčok - pompomov, alebo postačí aj vata. Z nej vytvarujte viacero guľôčok, vložte k nim aj pár neusporiadaných chumáčov. Ak má škatuľa vrchnák, zatvorte ju. Na vrchnák môžete napísať napr. Čarovná zimná krajina alebo Čarovná zimná hra. 

Takto pripravenú škatuľu ponúknite dieťaťu a pritom sa tvárte veľmi záhadne. Vysvetlite mu, že hra je preto čarovná, pretože hračkami v nej môže vytvoriť akýkoľvek zimný príbeh. Dieťa tak môže začať vytvárať komplikované príbehy o ľuďoch, ktorí potrebujú prejsť cez mesto, no cesta je plná snehu a pluhy a autá musia tvrdo pracovať na jeho odstránení. Alebo zvieratká v lese nemajú čo jesť, pretože je všetko pod snehom a ľudia ich idú zachrániť. Nechajte deti tvorivo rozohrať hrový konflikt. 


Komentáre