ROZVOJ PROSOCIÁLNOSTI DETÍ POMOCOU SOCIÁLNEHO KRUHU

Sociálny kruh predstavuje dôležitú a neodmysliteľnú súčasť denného režimu inkluzívne zameranej materskej školy. Ide o činnosť, ktorá sa cielene zameriava na zdravý sociálno-emocionálny rozvoj detí prostredníctvom motivovaných situácií v prepojení s reálnym životom.

Hlavnou úlohou sociálneho kruhu je
  • budovať pozitívu sociálnu klímu skupiny/triedy s akceptovaním osobnosti každého dieťaťa,
  • podporovať priateľské vzájomné vzťahy a
  • pozitívne ovplyvňovať postoje a správanie dieťaťa.
Obsahom sociálneho kruhu môžu byť inkluzívne a prosociálne hry, čítanie kníh, tematické rozprávanie alebo dramatické činnosti. Realizácia sociálneho kruhu je silne emocionálne zážitková, aby dieťaťu pomohol pochopiť už získané sociálne zručnosti alebo získať nové skutočnosti. Sociálny kruh prezentuje pozitívne vzorce správania so zameraním na ich morálne hodnotenie. Dieťa tak praktickými a interaktívnymi dostáva okamžitú spätnú väzbu, ktorou je posilňovaný vhodný typ správania a konania, je ponúknutá pomoc v orientovaní sa v emóciách a v ich spracovaní. Súčasťou týchto hier je osobná reflexia, ktorá sa zameriava na prezentáciu prežitého.

Hry majú variabilný obsah a záleží len od pedagóga, na ktoré sociálne zručnosti a emócie sa chce zamerať a ako si hru prispôsobí pre svoju cieľovú skupinu detí. Sociálny kruh tak môže byť zameraný na uplatňovanie spolupráce, pomoci, darovanie, delenie sa ako najzákladnejších prejavov prosociálneho správania. Hry v rámci sociálneho kruhu môžu pomôcť nahliadnuť do oblastí ľudských vlastností a emócií cez empatiu a asertivitu. V každom prípade by nemal byť statický, ale svojou dynamikou by mal zabezpečiť zážitok, činnosť a aktivitu každého dieťaťa.

Sociálny kruh ako celok prispieva k rozvoju elementárnych základov všetkých kľúčových kompetencií vymedzených Štátnym vzdelávacím programom pre predprimárne vzdelávanie v materských školách. Dominantné postavenie v ňom má:
rozvoj komunikačných kompetencií (komunikačne a argumentačne riešiť rôznorodé individuálne i spoločenské situácie),
rozvoj kompetencií riešiť problémy, tvorivo a kriticky myslieť,
rozvoj sociálnych a personálnych kompetencií (intrapersonálne - tvorba vlastnej identity,
sebapoznávanie, sebaakceptovanie, sebahodnotenie, interpersonálne - poznanie, pochopenie a rešpektovanie identity iných, spolupráca a kooperácia).

Zavedením sociálneho kruhu ako súčasť denného režimu napomáhame vytvoriť bezpečný a zdravý sociálny priestor podporujúci inklúziu detí.

Napísala: Bc. Michaela Tomčík - Oravcová (učiteľka MŠ Nižný Klátov)

Zdroje:

Koncepcia rozvoja materskej školy na roky 2021 – 2026.  Materská škola Dúhový svet v Nižnom Klátove.

Štátny vzdelávací program ISCED 0 – predprimárne vzdelávanie, 2016. Bratislava: MŠ SR

MIŇOVÁ, M., GMITROVÁ, V., MOCHNÁČOVÁ, Z., 2002.  Prosociálna výchova v materskej škole. Prešov: Metodické centrum. ISBN 80-8041-427-0

Komentáre