NOHY, NÔŽKY, NOŽIČKY

 ... nosia nás celý život, sú každodennou podmienkou chôdze, behu, skokov, či len státia na mieste. Venujeme im napriek tomu veľmi málo pozornosti. Je však možné osvojiť si návyk, ktorý vštepujeme aj našim deťom v škôlke. Zvyk „masírovania chodidiel” sa stal súčasťou každodennej prípravy na popoludňajší odpočinok.


Chodidlá sú jediným spojením so zemou pri chôdzi a zohrávajú kľúčovú úlohu v spôsobe, akým naše telo kontroluje každý pohyb vo vzpriamenej polohe. S tisíckami receptorov na chodidle je noha svojou štruktúrou bohatá na propriocepciu obsahujúcu tisíce malých nervov citlivých na každý pohyb, ktorý robíme. Naša schopnosť chodiť, behať  alebo skákať vzniká stimuláciou týchto malých nervov na chodidle nohy. Chodidlo je jednou z najbohatších oblastí propriocepcie v ľudskom tele reagujúcich na akýkoľvek pohyb. S receptormi malých nervov citlivými na povrch, vibrácie, tlak a natiahnutie pokožky, má chodidlo unikátnu štruktúru v porovnaní s chrbtom nohy a predkolením. Malé nervy taktiež hrajú zásadnú rolu pri kľudnom stoji a pri stabilite  (Splichal, 2021).

Na trhu existuje množstvo masážnych pomôcok, ktorými môžete prebudiť receptory malých nervov chodidiel. Medzi najvyhľadávanejšie patria masážne valce a loptičky. 

Náš tip: Skvelé pomôcky pre svoje chodislá nájdete na www.fitcore.sk.

Na masírovanie chodidiel však postačia aj šikovné prsty a dlane. Pokúste sa svoje chodidlá a chodidlá vašich detí každý deň pár krátkych minút premasírovať. Masírujte každý palček zvlášť, potom celá chodidlo zo spodu a nezabudnite ani na priehlavok. Tento akt spríjemnite hovorením jednoduchých riekaniek, vymýšľaním si rozprávky alebo počúvaním obľúbenej či relaxačnej hudby.


Takto skáču nôžky moje,                                Ľavá nôžka pravá nôžka
kozička má rožky dvoje.                                 zatancujeme si troška
Kozičky vždy rady skáču,                               hlboko sa pokloníme
drc do boka mamku našu.                               veselo sa zatočíme.

Gúľame sa gúľame,                                         Kujem kujem podkovičku
jak dve malé loptičky,                                      koníčkovi na nožičku
lebo nás už od chodenia                                   kujem kujem vesele
rozboleli nožičky.                                             zo železa z ocele.

Poďakujte sa svojim nohám, že vám každý deň tak oddane slúžia. Chodidlá jedno po druhom dlaňami rúk pohlaďte. Potom rukami obchyťte dolnú končatinu od predkolenia po chodidlo, pohojdajte ju zo strany na stranu ako bábätko v perinke. Nakoniec toto „bábätko” pobozkajte na prsty na nohách alebo na chodidlo. Schovajte nôžky pod paplón a poprajte im príjemný oddych a dobrú noc. Je veľmi pravdepodobné, že na prvé čítanie toto všetko znie veľmi zvláštne. No časom zistíte, že osvojený rituál okrem uvoľnenia nožičiek a relaxácie prinesie do vzťahu s vašim dieťaťom harmóniu, bezpečné chvíle pred spaním a pokojný spánok. Rituál sa stane okamihom dňa, na ktorý sa budete tešiť celý deň  - vy aj vaše dieťa.

Náš tip: Na www.zdravypohybdetom.sk nájdete množstvo inšpirácie, ako relaxovať a cvičiť s chodidlami. Okrem toho nájdete námety k cvičeniu a k pohybu s vašim dieťaťom bez veľkej námahy a prostriedkov.

Zdroj: SPLICHAL, Emily. 2021.Silní naboso BAREFOOT STRONG. Objevte tajemství pohybové dlouhověkosti. Praha: MOVE LAB, 2021. ISBN 978-80-908116-2-1.

Spracovala: Mgr. Paula Sisiková

Komentáre