HRY S CESTOVINAMI

Cestoviny nám svojou mnohorakosťou poskytujú množstvo priestoru ku kreativite a k vzdelávacím úlohám. Okrem navliekania cestovín a vkladania do modelovacej hmoty ich môžeme využiť k matematický úlohám a k poznávaniu tvarov písmen. Inšpirujte sa našimi námetmi.

1.Pripravíme si cestoviny rôznych tvarov. Poukladáme ich do riadkov tak, aby sa v každom riadku vyskytovala jedna cestovina, ktorá tam nepatrí. Napríklad: v rade sú cestoviny v tvare mašličiek a medzi nimi je cestovina v tvare rúrky. Ktorá cestovina do riadku nepatrí? Odpoveď: v tvare rúrky. 
Pre staršie deti môžeme pripraviť tažší variant. Napríklad: v rade sú cestoviny dvoch tvarov, ktoré sa pravidelne striedajú. No jednu cestovinu nahradí tretí tvar (macík,rybka, macík, rybka, macík, kvietok, macík, rybka). Ktorá cestovina do riadku nepatrí: Odpoveď: kvietok.  
Za správnu odpoveď si na konci radu môže dieťa položiť za odmenu cukrík, bobuľku hrozna, oriešok a pod.

2.Cestoviny poukladáme do radu vedľa seba tak, aby sa pravidelne striedali. V tejto postupnosti tvarov má dieťa pokračovať. Napríklad: cestoviny položíte v postuponosti mašlička, rúrka, mašlička, rúrka. Dieťa pokračuje v ukladaní tvarov: mašlička, rúrka, mašlička, rúrka atď. 
3. Mladšie deti necháme cestoviny triediť. Pomiešame v miske viacero druhov. Potom ich necháme triediť cestoviny podľa tvaru. Napríklad na jednu kôpku mašličky, na druhú kôpku rúrky, na tretiu kôpku kolienka.
4. Rôzne druhy cestovín poukladáme do riadkov tak, aby sa ľubovoľne striedali. Na druhú polovicu plochy má dieťa presne skopírovať rad cestovín, tzn. poukladať ich v rovnakom postupe, ako ste to urobili vy. Ak úlohu chceme sťažiť, necháme dieťa zrakom identifikovať cca 5 sekúnd rad cestovín, potom ho zakryjeme papierom. Dieťa sa na základe zrakovej pamäti pokúsi videné napodobniť, tzn. uloží cestoviny do radu tak, ako si to pamätá. 

5.Z cestovín sa dajú skladať rôzne obrázky. Dajte voľný priebeh fantázii a nechajte dieťa vyskladať obrázok podľa vlastných predstáv. Tiež môžeme na papier napísať tvary písmen a dieťa sa pokúsi tieto tvary napodobniť skladaním cestovín. 

Komentáre