AKO SA HRAŤ V PIESKU

Podľa psychológov piesok absorbuje negatívnu energiu. Jemné zrnká piesku a hry s pieskom deti upokojujú, uvoľňujú napätie a stabilizujú ich emocionálny stav. Možno práve preto je medzi deťmi taký obľúbený. Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi pre hry v piesku a skúste bežné hry oživiť hrovými úlohami.


Otlačky v piesku: Okrem pieskoviska pripravte rôzne druhy stavebníc, predmety a prírodniny. Vzájomne ich otláčajte a hádajte, ktorý predmet je otlačený. Obmenou môže byť otláčanie predmetov podľa určeného počtu, napríklad otlač 4krát šišku a 2x autíčko. Alebo precvičujte priestorovú orientáciu, napríklad otlač autíčko, nad neho kamienok, pod neho formičku rybky. Otláčaním viacerých predmetov môžete skúsiť zostaviť aj obrázok.

Priraďovanie: Vyzvite dieťa, nech zatvorí oči. Otlačte vedľa seba do riadku po jednom rôzne predmety, formičky či prírodniny. Potom vyzvite dieťa, aby ku každému otlačku priradilo príslušný predmet. 

Kreslenie do piesku: Nakreslite geometrické tvary a nechajte ich dieťa pomenovať. Z jednoduchých štvorcov, kruhov, trojuholníkov môžete kresliť postavičky, stromy, domy…Staršie deti sa môžu pri hrách v pieskovisku oboznámiť s abecedou. Písanie písmeniek do piesku, skladanie slov sa im bude páčiť.

Pieskové pexeso: Vezmite niekoľko párov farebných plastových vrchnákov, gombíkov alebo kamienkov či mušieľ rôznych veľkostí a skryte ich do piesku. Potom ich hľadajte pexesovým spôsob. S mladšími deťmi môžete zvoliť jednoduchšiu formu hry – vrchnáčiky, gombíky, kamienky ukryte pod formičky a poháriky.

Koláčiky z piesku: Vymodelujte pomocou formičiek množstvo báboviek a koláčikov. Potom ich vyzdobte kamienkami, vetvičkami a kvietkami. 



Komentáre