Kde sa nachádza guľôčka?

Priestorová orientácia je dôležitá, aby sme sa vedeli nielen pohybovať v priestore a trafili tam, kam treba, ale aj preto, aby sme pri písaní písmenka ukladali podľa potrieb slov a viet. Čítanie je tiež podmienené kvalitou priestorového vnímania, nakoľko orientovať sa v texte na stránke, vo vete a v slove je náročný motorický aj mentálny proces. Priestorovú orientáciu je potrebné trénovať, preto môžete s deťmi vyskúšať nasledujúcu hru. Je vhodná pre každé dieťa a nepotrebujete k nej nič náročné. Menším deťom postačí, ak budú ukladať guľôčku podľa predlohy, tzn. podľa vás, tie staršie polohu aj pomenujú, napr. guľôčka sa nachádza pod pohárom, za pohárom, vedľa vpravo a podobne.

Ako prvú pomôcku použite bavlnený pom-pom, maličkú loptičku, väčšiu korálku, obal z kindervajíčka alebo malú papierovú guľôčku, ktorú si poľahky vyrobíte sami. Potom ešte budete potrebovať priesvitný (napr. sklenený) pohár. Pre bezpečnosť použite umelohmotný, alebo z tvrdého skla. Pokiaľ chcete, aby dieťa pracovalo podľa predlohy samo, vytlačte si nasledujúcu fotografiu a vyzvite ho, aby  začalo prvým obrázkom a posledným aby svoju činnosť ukončilo.

S menšími deťmi sa však zahrajte spolu. Pripravte pohár a guľôčku aj pre seba. Dospelý uloží guľôčku na určité miesto a priestorový zťah pomenuje pomocou predložkových väzieb, napr. guľôčka je na pohári. Potom dieťatko položí svoju guľôčku na rovnaké miesto na svojom pohári a jej polohu pomenuje.

Iné možnosti hry:

  1. Hrajte sa aj vymenením role, kedy dieťa bude určovať, kam máte guľôčku položiť. 
  2. Neskôr využite celý priestor miestnosti. Napríklad: dospelý položí guľôčku pod posteľ a povie: Položil som guľôčku pod posteľ. Dieťa vezme guľôčku, položí ju inde a pomenuje jej polohu.
  3. Dieťa zatvorí oči, dospelý guľôčku položí na vybrané miesto a miesto opíše. Napríklad: guľôčka sa nachádza blízko stoličky, leží na koberci a nad ňou sa nachádza  niečo, na čo v noci spinkáš.


Komentáre