ROVNAKÉ - NEROVNAKÉ SLOVÁ

Už viac krát sme apelovali na rozvíjanie sluchového vnímania ako jednej z dôležitej oblasti pre dobré zvládnutie čítania a písania. Sluchové vnímanie používame pri komunikácii, pri porozumení počutého textu, pri získavaní nových informácií. Dobre trénovaný sluch pomôže dieťaťu pri vnímaní výkladu v škole, správne reagovať na inštrukcie a pod. 
Sluchová diferenciácia je sluchové rozlišovanie sluchových podnetov, ktoré sú rovnaké, podobné alebo rozdielne. Je dôležitá pre artikuláciu, pre fonematické rozlišovanie hlások a slabík, pre orientáciu v slovách a vo vetách. Táto oblasť sa dá poľahky trénovať pomocou hier.
Posaďte sa pred dieťa tak, aby vám nevidelo na ústa, resp. môžete si pred nich podržať hárok papiera. Hovorte dvojice slov, ktoré majú význam. Slová budú znieť rovnako alebo podobne, no ináč. Dieťa po každej dvojici zareaguje a skonštatuje, či počuje rovnaké slová alebo nerovnaké slová. Najprv sluchovú diferenciáciu trénujte s príkladmi slov s významom. 

Príklady dvojic slov s významom: les - les, ruka - ruda, dať - spať, buk - luk, noha - noha, laba - baba, mám - mám, konár - komár, ujo - ucho, lama - lama, blesk - plesk, stĺp - stĺp, bil - pil, stál - spal, mám - vám, moje - poje...

Príklady dvojic slov bez významu: muf - puf, joj - juj, kif - kif, mom - mum, daf - paf, rak - rak, mali - male, pota - bota... 

Komentáre