AKO NA JEMNÚ MOTORIKU NAJMENŠÍCH

Jemná motorika zahŕňa používanie malých svalov zápästia, ruky a prstov, tiež mimické svaly a svaly riadiace pohyby očí. Vďaka jemnej motorike môžeme siahať na predmety, uchopovať ich, manipulovať s nimi, koordinovať prácu rúk s pohybmi očí, rozprávať. Vykonávame tak denne mnoho dôležitých činností vrátane písania a čítania. Rozvoj jemnej motoriky si vyžaduje podnetné prostredie, v ktorom si malé deti môžu precvičovať pre dospelých bežné, no pre dieťa ešte náročné zručnosti. Je dobré, ak majú deti možnosť uchopovať a manipulovať s predmetmi rôznej veľkosti a materiálu, stavať kocky, navliekať, šnurovať, šraubovať, vkladať predmety do otvorov, kotúľať loptu, krčiť  papier alebo len tak čmárať.

NIEKOĽKO TIPOV AKO NA JEMNÚ MOTORIKU TÝCH NAJMENŠÍCH

1.  Hra s pieskom: V lete využijeme vonkajšie pieskovisko, no po celý rok môžete mať doma pripravený kinetický piesok.  Má priam zázračné vlastnosti: nesype sa, ale tečie, je veľmi príjemný na dotyk, nelepí sa a dieťa ho môže používať opakovane. Tým, že je netoxický a hygienický, je vhodný aj pre deti, ktoré ešte majú tendenciu všetko ochutnať. Kinetický piesok nasypte do umelohmotnej väčšej škatule, vložte do nej aj formičky a vykrajovačky, ktoré máte doma. Dieťa bude s nimi naberať, presýpať, modelovať, krájať a robiť množstvo iných činností.

2.    Modelovanie: Ďalšia činnosť, ktorá sa dieťaťu bude páčiť, je modelovanie z rôznych modelovacích hmôt, alebo z doma vyrobeného slaného či iného cesta. Deti budú hmotu stláčať, miesiť, trhať, vyťahovať, spájať, pri čom zamestnajú svoje malé pršteky a rúčky. Tie pomocou týchto činností silnejú a stávajú sa zručnými.

3.   Prevliekanie šnúrok: Pri prevliekaní šnúrok cez veľké dierky si deti trénujú nielen pršteky, ale aj koordináciu oko – ruka. Šnúrky môžu prevliekať náhodne, tie šikovnejšie si poradia aj s prvými vzormi.  Ak doma nemáte prevliekačku, jednoducho ju vyrobíte z kartónu, do ktorého vyrežte dierky. Pripravte šnúrky od topánok a ukážte dieťaťu, ako bude šnúrku prevliekať cez každú dieročku.

4.  Navliekanie: Tí najmenší potrebujú k tejto činnosti prispôsobený materiál, veľmi malý by im spôsobil neúspech, nepohodlie a tým by ich od tak pre jemnú motoriku prospešnej činnosti odradil. Umožnite dieťaťu navliekať primerane veľké koráliky, ale výborné sú aj kratšie a hrubšie cestoviny, prípadne nastrihaná hrubšia slamka.

5.    Skrutkovanie:  Nemusíte ihneď kupovať manipulačné hry so skrutkovaním. Ak sa doma povaľujú veľké skrutky s maticami, problém je zažehnaný. Vložte ich do misky a nechajte dieťa, nech vyhľadá potrebnú maticu ku skrutke. Hrajte sa na opravárov, no používajte materiál v dostatočnej veľkosti.

6.   Stavebnice, kocky a konštruktívne hry: Tento druh hier má doma snáď každý. Stavby domov, ciest a iných budov deti zabavia, rozvíjajú 3D vnímanie a zároveň stimulujú úchop stavebného dielika, čo je výborným tréningom jemnej motoriky. Skvelou stavebnicou je Lego, obyčajné drevené kocky, rôzne vkladačky a mozaiky.

7.   Kreslenie: Aj čmáranie je pre malé dieťa prirodzenou potrebou. Neexistuje správny spôsob tohto čmárania, každé je správne, pokiaľ to dieťa baví. Dieťa sa teší zo stopy, ktorú zanecháva pastelka na papieri. Pre tých menších vyberajte mäkké pastelky s mäkkou stopou, dostatočne veľké a hrubé a bez papierového obalu. Vtedy si bude môcť dieťa chytiť pastelku tak, ako to ono potrebuje. Existujú už špeciálne tvarované pastelky, pomocou nich dieťa rýchlo objaví možnosť zanechania stopy spolu so správnych úchopom. Neskôr nebude mať problém správne uchopiť a kresliť aj s iným kresliacim materiálom. 



Komentáre