HRUBÁ MOTORIKA JE KĽÚČOVÁ

Čo je to hrubá motorika?

Rozvoj hrubej motoriky považujeme za kľúčový pre rozvíjanie všetkých zložiek osobnosti dieťaťa. Hrubá motorika je súčasťou psychomotoriky a ide o komplex pohybových schopností a zručností. Vo všeobecnosti ide o pohyby veľkých svalových skupín na rukách, nohách a trupe v súčinnosti s koordináciou, obratnosťou, pohotovosť a rýchlosťou. Hrubú motoriku u detí môžeme rozvíjať rôznymi spôsobmi, no najúčinnejší je mať dostatok príležitosti k spontánnemu pohybu a pripravovať prostredie motivujúce k akémukoľvek pohybovaniu sa.

 

Prečo je hrubá motorika dôležitá?


Deti s oslabenou hrubou motorikou môžu disponovať zlou koncentráciou pri učení, slabo vnímajú telesnú schému, čo má priamy vplyv na orientáciu, na potrebné sedenie za stolom pri písaní. Úroveň hrubej motoriky priamo ovplyvňuje držanie tela, ale aj úroveň jemnomotorických svalov (pri grafomotorike, oromotorike a vizuomotorike). V konečnom dôsledku takto oslabené dieťa sa bude vyhýbať športovým a fyzickým aktivitám, bude sa cítiť neúspešné, pohyb mu bude robiť ťažkosti.



Aké činnosti sú vhodné pre rozvíjanie hrubej motoriky?

Odpoveď na túto otázku je jednoduchá. Sú to všetky činnosti, pri ktorých sa dieťa pohybuje. Môžeme ich pre väčšiu prehľadnosť rozdeliť do dvoch základných skupín:

-          pohybové činnosti niekým riadené, napríklad rodičom či učiteľom,

-          spontánne/voľné pohybové činnosti, tzv. voľné hry.

Medzi nimi by mala byť rovnováha. Ponúkajte dieťaťu príležitosti k pohybu, no zároveň mu umožnite aj nezávislú hru.

Niekoľko jednoduchých námetov na pohybové činnosti

Hlava, ramená, kolená...
Určite poznáte veselú pesničku „Hlava, ramená, kolená, palce, oči, uši, ústa, nos.“ Pre istotu prikladáme pesničku zo Spievankova. Spievajte ju spolu s dieťaťom, ukazujte na jednotlivé časti tela a rytmus zrýchľujte.

Kubo velí

Ďalšia známa a veselá hra. Zadávajte dieťaťu pokyny, ktoré môže vykonať iba vtedy, pokiaľ spomeniete Kuba. Napríkla: Ak poviete „Kubo velí, skáč“, dieťa bude skákať. Ak však poviete „Skáč“, vtedy skákať nesmie. Úlohy vymýšľajte také, pri ktorých sa dieťa bude hýbať. Zároveň si trénuje sluchovú pozornosť.


Zhoď panákov

Vyrobte si domáci bowling. Niekoľko PET fľaši naplňte do 1/3 vodou alebo pieskom. Postavte ich do skupinky a pokúšajte sa ich zhadzovať kotúľaním lopty. Vzdialenosť predlžujte pokiaľ to vaša miestnosť dovolí. Pri tejto hre dieťa trénuje okrem hrubej motoriky aj jemnú a vizuomotoriku.

 

Knižka na hlave

Vezmite akúkoľvek knižku, ktorú máte po ruke a položte ju dieťaťu na hlavu. Nechajte ho, nech sa s ňou prechádza po miestnosti tak, aby mu z hlavy nespadla. Úlohu môžete sťažiť tým, že pripravíte prekážkovú dráhu. Napríklad s prekročením nízkej prekážky, obídením stola a pod. Táto jednoduchá hra má množstvo benefitov pre dieťa. Stimuluje rovnováhu a podporuje rovný chrbát.

 

Agility
Agility je cudzie sloo, ktoré znamená prekonávanie prekážok. Postavte doma v izbe alebo na dvore pre dieťa prekážkovú dráhu. Použite to, čo máte po ruke. Malé stoličky budete preskakovať, veľké zase obchádzať, stôl podliezať, vankúše preskakovať. 

Hádzanie papierovými guľami
Z odpadového papiera vyrobte množstvo papierových gulí. Tými potom hádžte do diaľky a skúšajte, kto najďalej hodí. Ale hádžte na cieľ, napríklad do lavóra. 

Škôlka
Ide o starú hru, pri ktorej na zem nakreslíte kriedou škôlku zo štvorcov a očíslujete ich. Skáčte postupne do každého štvorca: obomi nohami spolu, na jednej nohe, striedavo. Môžete aj hádzať kamienkom a doskákať k nemu, alebo kamienok hádžte postupne do štvorcov od 1 do 10.



Komentáre