KEĎ SA POVIE ABECEDA

Nasledujúce aktivitky sú určené pre deti, ktoré sa chystajú do školy a chcú sa oboznámiť s abecedou. Pred nástupom dieťaťa do základnej školy je dôležité, či dieťa prejavuje záujem o „čítanie“ a „písanie“. Či berie do ruky knihu, listuje v nej, vyhľadáva, či sa pokúša "akože" čítať a písať, či ho tvary písmen zaujímajú.  Predškolák by už mal vedieť napísať svoje meno veľkými tlačenými písmenami a tiež napísať a prečítať zopár písmen. Pozor! Čítať a písať dieťa pred nástupom do školy neučíme! Toto všetko sa má udiať spontánne a prirodzene v súlade so zrením dieťaťa

Keď sa povie ABECEDA,
tak to nie je žiadna veda.
Všetci chlapci, dievčatká,
i tá veľmi maličká,
Janík a či Alenka
naučia sa písmenká.

Naučte sa spolu s deťmi jednoduchú básničku. Pýtajte sa svojho dieťaťa: "Vieš, čo je to abeceda? Ako si ju predstavuješ? Prečo ju potrebujeme poznať? Čo všetko sa dá pomocou nej robiť?" Nechajte dieťa premýšľať, ak nevie odpoveď, spoločne ju hľadajte, nepredkladajte už hotové informácie. Chcite, aby vaše dieťa premýšľalo a pokúsilo sa o akúkoľvek odpoveď.

Vezmite papier a napíšte na neho niekoľko písmen abecedy (napr. S, T, A, L, V). Písmená musia byť veľké a písané veľkým tlačeným písmom. Ukážte ich dieťaťu a vyzvite ho, nech sa ich pokúsi prečítať. Ak nevie, pomôžte mu. Potom vyhľadávajte predmety v okolí, ktoré sa na určené písmeno začínajú (napr. S - stôl, sukňa, T - taška, tanier...). Nakoniec si dieťa vyberie ľubovoľnú no obľúbenú knižku a v nej hľadá písmená, ktoré ste má na papieri napísané. Pracovať môžete aj s časopisom, vtedy nájdené písmená môže aj krúžkovať. Sústreďte sa len na veľké tlačené tvary!  

Dieťa sa nakoniec pokúsi písmená nakresliť na papier podľa Vašej predlohy. Vôbec nemusia byť presné a dokonalé. Dôležité je prejaviť záujem a pokúsiť sa o to.

Komentáre