AKO HRAVO POZNÁVAŤ ROVINNÉ GEOMETRICKÉ TVARY

Tvary vidíme všade. Všetko okolo nás má svoj tvar, no málokedy tomu venujeme dostatočnú pozornosť. Pritom je veľmi zábavné s dieťaťom pozorovať okolie a identifikovať rôznorodosť tvarov. Tiež mu môžeme ponúknuť niekoľko hier, ktoré ho uvedú do sveta 2D geometrie. 2D tvary sú vlastne rovinné tvary, ktoré sú charakteristické dvomi rozmermi. Nasledujúce hry pomôžu dieťaťu rozpoznávať tvary, triediť ich, zapamätať si a identifikovať ich.


Hľadanie zhodných tvarov
Z farebných tvrdých papierov (napr. z kartónu) vystrihnite rôzne tvary, napríklad kruh, štvorec, lichobežník, hviezdu, srdce apod. Potom tie isté tvary obkreslite na väčší hárok papiera. Požiadajte dieťa, aby umiestnilo vystrihnutý tvar na správne miesto. Namiesto kartónových tvarov môžete použiť formičky na medovníky, ktoré tiež poľahky obkreslite na hárok papiera. Následne dieťa formičky ukladá na predkreslený tvar. Ak sa vám nechce kresliť, využite na hru rôzne vkladačky. Pri týchto hrách má dieťa vkladať do seba zhodné tvary. Môžu to byť zvieratká, postavičky, číslice a písmená.

Zdroj obrázka: https://www.sashe.sk/thinusch/journal/zabalene-s-laskou?mobileOff=1 

2D tvary zo zápaliek
Aj obyčajné veci, ktoré máte v domácnosti, poslúžia k výučbe geometrie. Ponúknite dieťaťu dostatok zápaliek alebo špáradiel. Na papier predkreslite rôzne rovinné tvary (okrem kruhu) a nechajte, nech ich dieťa skladá podľa predlohy.
 

Zdroj obrázka: www.momjunction.com 

Kreslenie a strihanie tvarov
Ide o jednoduchú činnosť, pomocou ktorej si dieťa zafixuje obrysy tvarov, precvičí farby a rozvíja jemnú motoriku a grafomotoriku. Na papier nakreslite obrysy tvarov, ktoré budú rôznej farby a veľkosti, napr. červený veľký kruh, žltý malý kruh, modrý malý štvorec atď. Dieťa tieto tvary vyfarbuje pastelkou rovnakej farby, akou ste nakreslili obrys. Po ich vyfarbení dieťa tvary vystrihuje a následne nalepuje do rôznych obrazcov. Popritom nezabudnite nenápadne „medzi rečou“ tvary pomenovať.


Vykrajovanie z modelovacej hmoty
Na identifikáciu tvarov a zároveň k rozvíjaniu manipulačných a jemnomotorických zručností je výborné modelovanie a vykrajovanie rôznych tvarov. Samotné modelovanie prináša dieťaťu okrem posilnenia svalov ruky aj vnútorné upokojenie a popritom mnoho podnetov k identifikácii, k rozlišovaniu a poznaniu tvarov. Tvary môžete vykrajovať zo slaného cesta, z plastelíny, z modelovacích hmôt. Použite k tomu mnohorakosť formičiek, ktoré máte doma, alebo ich môže dieťa vykrajovať pomocou detského noža.

Hra Tangram
Tangram je skvelá vzdelávacia hra, ktorej princípom je ukladať 7 častí – geometrických tvarov do množstva obrazcov a figúr. Tangram nie je nutné ihneď kupovať. Môžete ho poľahky vyrobiť doma z papiera. Podľa schémy na obrázku vystrihnite jednotlivé časti tangramu a potom nechajte dieťa skladať z vystrihnutých častí rôzne obrázky. Pokiaľ vystrihnete viacero tangramových tvarov, dieťa ich môže po poskladaní nalepiť a obrázok dotvoriť. Obrazce a figúry nechajte dieťa skladať podľa predlôh, ktoré nájdete vo veľkom množstve na internete, ale aj podľa vlastnej predstavivosti.

 




Komentáre