AKO ZVLÁDNUŤ ŠKôLKU NA DOMA

Nie všetky deti navštevujú materskú školu. Je to z rôznych dôvodov, najčastejší dôvod je v súčasnej dobe zlá epidemiologická situácia. Ostávajú doma s rodičmi alebo so starými rodičmi. 

Niekoľko rád pre rodičov a starých rodičov, ktorí ostávajú s deťmi doma:

1. Cielene pracujte s dieťaťom  2x denne - doobeda max. 30 min. a poobede max. 30 min. Vyhraďte si na to pravidelný čas.

2. Do cielených aktivít patrí: práca s pracovným listom, spoločné hry a hrania sa, pohybové aktivity podľa pravidiel, stolové hry podľa pravidiel, výtvarné a pracovné činnosti, všetky edukačné hry a činnosti (tie, ktoré majú svoju úlohu, či postup) apod.  

3. Ak dieťa prejaví záujem o ďalšiu riadenú činnosť, pokračujte ďalších 10 minút. Potom činnosť ukončite a venujte sa voľnej hre, pohybu (napríklad si zatancujte, či relaxujte) alebo choďte von.

4. Nepracujte s dieťaťom len na vypĺňaní pracovných listov. V prevahe by mali byť edukačné hry.

5. Mnoho hier môžete hrať v exteriéri (na dvore, na ihrisku, v lese). Využívajte čo najviac pekné ale aj nie veľmi prajné počasie.

6. Citlivo vyberajte pre dieťa úlohy. Neriaďte sa vekom dieťaťa, ale jeho výkonovou úrovňou. To však neznamená, že rýchlo a správne vykonaná úloha bola pre dieťa tou vhodnou. Dieťa by malo pri činnosti vyvinúť primerané úsilie, aby sa rozvíjalo a učilo.

7. Pokiaľ neviete odhadnúť výkonovú úroveň dieťaťa, začnite ľahšou úlohou, ktorú budete sťažovať.

8. Aj pri takých činnostiach, ako je maľovanie, modelovanie, strihanie či lepenie, neodchádzajte a zostávajte pri dieťati. Rozprávajte sa s ním o tom, čo práve robí, ako to robí, poprípade sa k činnosti pridajte. V žiadnom prípade dieťa nekomandujte, nechajte dieťa tvoriť. Dôležitý je proces, nie výsledok.

9. Pri riešení úlohy poskytnite dieťaťu dostatok času na rozmýšľanie a riešenie. Nepredkladajte mu svoje riešenia a svoje myšlienky.

10. Zapájajte dieťa do bežných domácich prác a varenia. Tieto práce naučia dieťa množstvu nových zručností, zistia mnoho zaujímavého, rozvíjajú komunikačné zručnosti a posilňujú vžťah medzi vami.

11. Obmedzte televíziu, počítač, tablet. Majte na pamäti, že mozog vášho dieťaťa potrebuje pohyb a nie sedenie pri sledovaní pohyblivých obrázkov.

12. Veľa spolu čítajte. Jednu knižku či rozprávku aj niekoľkokrát. Rozprávajte sa o obrázkoch v knižke, deformujte príbeh pridaním či zmenením rozprávkových postáv, vymýšľajte spolu nové príbehy, ilustrujte čítané. 

13. Spievajte si. Tancujte, počúvajte detské piesne alebo inú obľúbenú hudbu. Hrajte na hudobných nástrojoch. Aj varešky z kuchyne sa rátajú.

14. Dobrá nálada je dôležitá. Dieťa je schopné učiť sa len v pozitívne naladom prostredí s prevahou bezpečných a láskavých emócií.


Komentáre