DOMČEK Z RÚK - HRA ROZVÍJAJÚCA KOOPERATÍVNE A SOCIÁLNE ZRUČNOSTI DETÍ

Motiváciu ku hre podnietime stimuláciou tvorivého myslenia zadaním otázky: „Aký domček by sme mohli postaviť, ak by sme na ňom pracovali spoločne a pritom nepoužijeme žiadne kocky ani spájačky?" Necháme deti navrhovať rôzne riešenia a pomaly ich smerujeme tak, aby chceli stavať domček zo svojich rúk. 

Hru hrá do 5-6 detí, ktoré sa posadia do úzkeho kruhu. Stred kruhu môžeme označiť značkou/podstavcom pre domček. Úlohou detí je postaviť spoločný vysoký dom (môže to byť aj vysoká veža) ukladaním rúk postupne na seba. Deti môžu ukladajú vystreté dlane alebo pästičky. 


Jedno dieťa položí ruku na značku, na jeho ruku ďalšie dieťa položí svoju atď., až takýmto spôsobom položia na seba jednu ruku všetky deti. Potom pokračujú v rovnakom postupe s druhou rukou. Vznikne domček/veža z rúk. 


Prvé dieťa vytiahne opatrne svoju ruku, ktorá leží na značke ako prvá a položí ju hore. Všetky deti urobia to isté. Najprv vyťahujú ruky pomaly a opatrne, potom stále rýchlejšie a rýchlejšie, až vznikne veselá motanica. 



Počas hry môžeme využiť hudbu so striedaním tempa, ktorú v určitom okamihu vypneme, ruky sa vtedy zastavia. 


Táto hra rozvíjaja viacero sociálnych zručostí: deti majú priestor k osvojovaniu zručností sociálnej komunikácie, hra vytvára možnosti k prejavom pozitívnych medziľudských vzťahov, vzájomnej spolupráce, vzájomného rešpektu, úcty a ohľaduplného správania. Počas celej hry sú deti rovnocennými partnermi.


Zdroj: MIŇOVÁ, M., GMITROVÁ, V., MOCHNÁČOVÁ, Z., 2002. Prosociálna výchova v materskej škole. Prešov: Metodické centrum. ISBN 80-8041-427-0.


Spracovala Bc. Michaela Tomčík - Oravcová

Komentáre